Waarom Willy schilder werd

Van de keuken naar de werf: het verhaal van Willy 

Willy voelde zich thuis in de keuken, maar kreeg zin om het over een andere boeg te gooien. Vroeger maakte hij mensen blij met smakelijke gerechten. Nu doet hij hetzelfde met een prachtig geschilderd interieur.

Waarom wil een kok de keuken vaarwel zeggen en schilder-decorateur worden? “Beide vakken hebben meer gemeen dan je denkt”, vindt Willy. “Ik wilde graag wat anders gaan doen en ik hoorde dat er een tekort is aan schilders-decorateurs. Dat idee heeft me over de streep getrokken.”

“Als ik nu nog eens in een keuken sta, roer ik niet meer in de kookpotten maar in de verfpotten”, lacht Willy. “Als kok zocht ik antwoorden op de vraag wat mensen lekker vinden. Waar genieten ze van? Als schilder doe ik hetzelfde. Wat vinden mensen mooi? Waar voelen ze zich lekker bij? Of het nu gaat om een smakelijk gerecht of een mooi interieur, ik vind het fijn om iets te creëren waar mensen van genieten.”

Advies en creativiteit

“Schilders-decorateurs brengen kleur in huis. Het gaat om zoveel meer dan een likje verf op een muur. De ene muur is de andere niet, en elke nieuwe opdracht is een nieuwe uitdaging. Klanten stellen het enorm op prijs als je hen met je vakkennis en je aandacht voor details het juiste advies kan geven. Hoe werken kleuren in een interieur? Wat zijn de voordelen van de verschillende materialen? Een professionele schilder-decorateur weet wat werkt en kan dat overbrengen aan zijn klanten.”

Het schildersvak biedt ook alle ruimte voor creativiteit. “Vinden we niet wat we zoeken in stalenboeken of kleurenwaaiers? Dan kan ik zelf muurdecoraties ontwerpen. Hedendaagse digitale ontwerp- en printtechnieken bieden fantastische mogelijkheden. Ook daar moet je een fijne neus voor hebben.”

Waar zit dan het geheim

Net als in de keuken zit het geheim van de schilder-decorateur in zijn manier van werken en zijn persoonlijke stijl. “Ik hecht veel belang aan orde en netheid op een werf. De rest ga ik niet verklappen. Maar je proeft het verschil.”

Willy is blij met de keuze die hij heeft gemaakt. “Het is hard werken, maar mijn nieuwe job is heel afwisselend en geeft me veel voldoening. Ik wil dingen doen die gesmaakt worden en waar mensen zichtbaar van genieten. Dat maakt mij gelukkig.”

Denk jij er ook over om schilder te worden? Hieronder vind je een aantal links naar opleidingen schilder of schilder-decorateur in Vlaanderen. Vind je niet wat je zoekt of heb je vragen? Vul het contactformulier onderaan deze pagina in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

CVO - Centra voor volwassenenonderwijs: opleiding schilder

Deeltijds beroepssecundair onderwijs: schilder

Syntra - VDAB opleidingen voor schilder/decorateur

CVO -Centra voor volwassenenonderwijs opleiding schilder/decorateur

Deeltijds beroepssecundair onderwijs: opleiding schilder/decorateur

Centra voor volwassenenonderwijs ism VDAB: schilder/decorateur

Heb je interesse om schilder te worden, maar heb je toch nog wat vragen? Heb je graag iemand aan de lijn om er eens even over te praten? Vul dan het onderstaande invulformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Een initiatief van:


Met de steun van: